Hvis du af og til har svært ved at komme op om morgenen, er du ikke den eneste der har det sådan. Nogle gange kan sengen virke alt for komfortabel, til at man kan komme op af dynerne. Andre gange overhører man vækkeuret, eller kommer til at slå det fra, når man halvt-sovende halvt-vågen, bliver vækket af ringelyden.

Det er et særdeles velkendt fænomen, at nogle folk har problemer med at komme op om morgenen. Der er flere grunde til, at det kan virke ekstra drøjt at starte dagen. Først og fremmest var mennesket ikke skabt til at vågne op til lyden af vækkeuret. Vi har alle et indre ur, som styrer en række kemiske processer relateret til søvn, og sørger for at vi har kræfterne til at komme op fra morgenstunden. Hvis dette kemiske ”ur” er i ubalance med det tidspunkt man skal stå op på, så er det værd at kigge på årsagerne til dette.

Få nok søvn

Ja, langt den hyppigste årsag til at man ikke kan komme op om morgenen, er at kroppen simpelthen ikke er udhvilet nok. Siden man ikke kan ligge og snue den indtil hen på formiddagen, er det derfor værd at kigge på hvornår man går i seng. Men at få nok søvn er jo lettere sagt end gjort. For mange kan det være svært at gå tidligere i seng. Måske er man ikke længere træt, eller der er lige noget man skal nå at se i tv. Men det er uden tvivl en ide at give det et forsøg. Kroppen skal bruge lang tid på at indstille sig til nye rutiner. Derfor kan man forvente større komplikationer, de første par uger man vender kroppen til nye vaner.

I det lange løb er det dog det hele værd. Når man er mere udhvilet, bliver både ens fysiske og psykiske velvære forbedret. Man kommer i en lavere risikogruppe for en lang række sygdomme, bliver mindre tilbøjelig til at få stress, og får en generelt øget livskvalitet. Du gør både dig selv og din krop en tjeneste.

Skal du have flere råd til sundhed og søvn, har Samvirke mange artikler der berører emnet.